Budapesti problémafelvetés

2019/07/15 BUI

Az elmúlt évtizedekben Budapest a Közép- és Kelet-Európai régió egyik dinamikusan fejlődő városának számít. Fejlődése során a már eleve sűrűn lakott belváros még zsúfoltabbá vált, és megfelelő szabályozás hiányában a város a környező zöld területeken terjeszkedett tovább. A megnövekedett autóforgalom és a közösségi terek túlzsúfoltsága veszélyezteti a lakosság egészségét illetve ellenálló képességét a szélsőséges éghajlati viszonyok, mint például a hőhullámokkal és viharokkal szemben.

Ⓒ BUI (Original data: Budapest Development Concept: Analysis, 2011)

Ugyanakkor a város Zöld Fejlesztési Stratégiája továbbra is elsősorban a meglévő zöldterületek fejlesztésére törekszik, nem említve új, potenciális területek bevonását. A stratégia többnyire hatástalan: a hatóságok továbbra is központi helyeken pótlás nélkül vágatnak ki fákat. Mivel kapacitás még lenne a városmag további, sűrűbb beépítésére – az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összhangban – sürgősen ki kell alakítani egy stratégiát a zöldterületek megóvására.

Budapestet és vezetését egyre több kritika éri a város egyre élhetetlenebb állapota miatt. Az egy főre jutó zöldterület átlagosan csak 6 m2. Ez a szám szignifikánsan alacsonyabb a belvárosban, 1,7 m2 / fő, és gyakorlatilag tűrhetetlen 0,6 m2 / fő a VII. kerület központjában. (V. Kerület Önkormányzat, 2017; VII. Kerület Önkormányzat, 2015). Ezek a számok nagyon messze vannak a WHO által javasolt 9 m2-es minimumtól.

Mivel a belvárosban kevés a zöldfelület, a nyári hónapokban hőszigetek jönnek létre, amelyek súlyosan befolyásolják a lakosok egészségét és életminőségét. A zöld, vízáteresztő felületeket gazdasági, funkcionális és esztétikai szempontból alulértékelték az elmúlt évtizedekben. Ezeknek a vízáteresztő felületeknek a hiánya jelentős problémát okoz a csapadékvíz elvezetésében is. Az épített környezetben erős esőzések után rendszeresek az áradások. Budapest belvárosa gépkocsiktól hemzseg, mivel a tömegközlekedés és a kerékpározás, mint alternatívák nem széles körben elérhetők. A város CO2 kibocsátása riasztó szintre emeli az egészségügyi problémákat. Gyakran igen kellemetlen sétálni a főutak mentén, sőt még a kis utcákon is.

Ennek eredményeként országos felmérések alapján az elhízás és a légúti megbetegedések által okozott halálozási ráta Budapesten az egyik legmagasabb. Emelett a magyarok szívének állapota az egyik legrosszabb a világon (Gero et al., 2015; KSH, 2016). Nem meglepő, hogy egyre nő az igény egy összefüggő kerékpáros infrastruktúrára (Tenzer, 2018), valamint a jól karbantartott és növényzetben gazdag közterekre és parkokra. Meggyőződésünk, hogy az alulértékelt budapesti belvárosi telkekben hatalmas, kiaknázatlan lehetőség rejlik arra, hogy a város élő tüdejévé váljanak.

2019. januárjában a media partnerünkkel együtt (Rawfilter) ellátogattunk egy bárba Budapest központjában, és megkérdeztük a helyiek véleményét a városról. A konkrét kérdések a következők voltak: (1) Mi a véleményed a budapesti biciklis hálózatról? (Szoktál bringázni, bringáznál-e?) (2) Mi a véleményed a belvárosi utcák környezeti kialakításáról? (Általában szeretnél több zöldet?) (3) Használnál a lakókörnyezetedben esetleges kültéri köz-fitnesz parkokat? (4) Mennyire érzed, hogy ez a téma előtérben van a közéletben? (médiában stb..) (5) Szerinted mennyire izgatják a városvezetést az ehhez hasonló élhetőségi kérdések?

Ez a 2 perces videó rávilágít a budapesti és más globális városok polgárainak problémáira. Nézzétek meg, kíváncsian várjuk a visszajelzéseiteket:

Ⓒ Rawfilter

Források:

Budapest V. Kerület Önkormányzata (2017) Településfejlesztési koncepció és integrált településfejlesztési stratégia: Megalapozó vizsgálat. Itt: http://www.belvaros-lipotvaros.hu/_user/browser/File/hirdetmenyek/2017/MEGALAPOZ%C3%93%20VIZSG%C3%81LAT%20-%20v%C3%A9gleges.pdf [Letöltve 2018 Dec. 3.].

Budapest VII. Kerület Önkormányzata (2015) integrált településfejlesztési stratégia: Megalapozó vizsgálat. Itt: https://erzsebetvaros.hu/download.php?file_id=11958 [Letöltve 2018 Dec. 2].

Gero K., Eshak E.S., Ma E., Takahashi H., Noda H., Iso H. (2015) Health Disparities in Ischaemic Heart Disease Mortality in Hungary From 1970 to 2010: An Age-Period-Cohort Analysis. Journal of Epidemiology 25/6, pp 399-406.

KSH (2016) Magyarországi térképek – Népmozgalom. [online] Ksh.hu. Itt: http://www.ksh.hu/interaktiv/terkepek/mo/nepmozg.html?mapid=FEA004 [Accessed 8 Dec. 2018].

Tenczer, G. (2018) Már nem a bringás az utca négere?. [online] Index.hu. Itt at: https://index.hu/kerekagy/2018/12/02/kerekparosklub_kurti_gabor_kerekparozas_bekepipa/ [Letöltve 2018. Dec. 3.]

Több bejegyzés:

© Budapest Urban Ideals 2019